هرآنچه که باید درباره آداپتور اسپیکر بدانید
جدا از آداپتور اسپیکر در کل آداپتورها یک نوعی از منبع تغذیه میباشند که مبدل و یا به اصطلاح ترانسفرمر ولتاژ الکتریکیاند، که جریان متناوب AC را به جریان مستقیم DC تبدیل میکند. این تبدیل هم ولتاژ و هم آمپر را برای هر دستگاه الکترونیکی براساس ولتاژ و آمپر مورد نیاز آن دستگاه تغییر میدهد.
مهترین مشخصهها برای تعیین بهترین آداپتور برای دستگاه مورد نظرتان همان ولتاژ خروجی برق مستقیم ویا DC است که به همراه شدت جریان خروجی هر دو جزء اصلیترین مواردی هستند که برای تمامی افرادی که قصد خرید آداپتور جایگزین را دارند باید به آن بیش از هر چیز دیگری توجه کنند.
حال این نکته را هم باید توجه داشت که اگر ولتاژ خروجی دقیقا یکسان اما شدت جریان بیشتر از آداپتوری که به عنوان فابریک در جعبه اسپیکر بوده، باشد; به راحتی می توان از آن آداپتوری که با شدت جریان کمی بالاتر موجود میباشد را نه تنها بدون نگرانی از ایجاد اشکال و ایراد در قسمت بورد الکترونیکی داخل اسپیکر میشود استفاده کرد بلکه این وضعیت شرایط مطلوبی برای کارکرد صحیح آن منبع تغذیه به دلایلی علمی که معرفی آنها خود نیازمند یک مقاله اختصاصی میباشد.
در اصل آداپتورها عملکردشون کاهش ولتاژ برق شهری ۲۲۰ ولت و یا ۱۱۰ ولت به ولتاژهایی از ۳ تا ۴۸ ولت است. البته با شدت جریان های مختلفی که با واحد آمپر سنجیده میشود.
آداپتورها در ۲ نوع مختلف و ۳ مدل گوناگون وجود دارند.
انواع آداپتور
1- آداپتورهای سوئیچینگ
2- آداپتورهای ترانسی
آداپتورها به ۳ مدل مختلف تقسیم میشوند که :
1- مدل دیواری
2- رومیزی
3- صنعتی
آداپتورها دیواری و رومیزی را میتوان محبوب ترین و پرکاربردترین نوع منابع تغذیه بیرونی دانست که در حال حاضر
برای انواع دستگاه های الکترونیکی مانند :
- تلفن های بی سیم و همراه
- لامپ های ال ای دی و اس ام دی
- آمپلی فایرهای صوتی
- مودم های ای دی اس ال
- انواع لب تاپ و ….
که در طیف وسیعی به عنوان آداپتور اسپیکر هم استفاده میشود.
ما سعی داریم که در مورد انواع آداپتور اسپیکر که برای شارژ و یا استفاده معمول اسپیکرها وجود دارند در سایت تهران اسپیکر در کنار محصولاتمان قرار دهیم و با بررسی آن ها اطلاعاتی کاملا صحیح، به اندازه و مفید ارائه دهیم.
دو مدل از پرکاربردترین آداپتورها
آداپتورهای دیواری
این دسته پرکاربرد ترین دسته از آداپتورها است که بدون شک در هر خانه میتوان تعدادی از آنها را یافت.
توان این دسته از آداپتورها پایین بوده و نهایت توان این دسته را میتوان تا ۲۰ وات در نظر گرفت.
این مدل از آداپتورها مستقیم از طریق کابل دو شیار و یا گاهی۳ پین بدون واسطه به پریز برق متصل میشوند.
اکثر شارژرهای دستگاههای قابل حمل و به اصطلاح پرتابل از این دسته میباشند.معمولا به رنگ مشکی در اشکال مکعب مستطیل و یا مکعب مربع به همراه پوشش کاملا پلاستیکی و عایق میباشند.
آداپتورهای رومیزی
این دسته را بین راهی و یا دوطرف سیم دار هم مینامند.از پرکاربردترین مدلهای آداپتورها هستند. این مدل از آداپتورها مستقیم از طریق سیم رادیویی دو شیار و یا گاهاً ۳ پین بدون واسطه به پریز برق متصل میشوند و از این طریق برق جریان متناوب و یا همان ای سی را وارد آداپتور کرده و بعد از ورود ولتاژ شهری به ترانس کاهنده از ۲۲۰ ولت کاهش مییابد.
بعد از طریق قطعه ای بنام پل دیود جریان ای سی آن به دی سی تبدیل میشود سپس وارد خازن ها میشود و از خازن وارد سیم آن طرف آداپتور که به جک پَرل پلاگ کواکسیال پاور استاندارد که معمول ترین آنها با اودی ۵.۵ میلی متر(قطر بیرونی آستین و یا قسمت استوانه ای جک) و آی دی ۲.۱ میلی متر (قطر داخلی قسمت استوانه ای) میباشد.
در حین استفاده این جک نری بَرِل پلاگ کواکسیال پاور وارد قسمت مادگی آنبورد دستگاه مورد نظر شده و انرژی الکتریکی دستگاه مورد نظر را بر اساس مقدار نیاز آن تامین میکند. نهایت توان خروجی این مدل از آداپتورها ۱۰۰ ولت و برای دستگاههایی مانند چراغ های ال ای دی اس ام دی و دستگاه های صوتی و تصویری از جمله اسپیکرها که دستگاه مورد نظر ما میباشد استفاده میشود.
دلایل اصلی کاربردی بودن آداپتور اسپیکر
- امنیت جانی دارد و بواسطه کاهش ولتاژ، برق خروجی آن نهایتا ۴۸ ولت دی سی است و هیچ خطر جدی برای سلامتی انسان بر اثر تماس مستقیم بدن با قسمت فلزی جک های بَرِل پلاگ کواکسیال پاور که به اصطلاح به آن قسمت استوانهای “آستین” گفته میشود ندارد.
- وزن و اندازه ی کوچک و سبک آنها که به راحتی آنها را قابل حمل کرده و شما در هر شرایطی میتوانید آنها را با خود جابه جا کنید.
- تعداد بیشمار آنها در انواع و مدل های گوناگون و مختلف امکان جایگزین کردن را در اثر خرابی و مفقودی راحت کرده است.
نکته مهم:
اطلاعات ولتاژهای ورودی و خروجی به همراه آمپر ورودی و خروجی هر کدام از آداپتورهای رایج در بازار که آنها را به مدل رومیزی و از نوع سوئیچینگ میشناسند؛ روی بدنه قسمت اصلی نوشته شده و با مراجعه به آن میتوانید مقدار ولتاژها و آمپرهای ورودی و خروجی را بدست بیاورید.
آداپتورهای سوئیچینگ و ترانسی و تفاوت کلی آنها
به طور کل وزن و اندازهی آنها کوچکتر از آداپتورهای ترانسی هستند دلیل این مسئله حذف ترانسفورماتور فرکانس پایین است که نبود این قطعه باعث میشود آداپتور دمای کمتری ایجاد کند. آداپتورهای سوئیچینگ ولتاژ دقیق و پایدارتری را ایجاد میکنند که در آداپتورهای ترانسی باتغییر ولتاژ شهری، ولتاژ متفاوتی ارائه میدهند.
منبع تغذیههای سوئیچینگ بازدهی بالاتر و توان مصرفی پایین تر رو دارند به این معنا که تنها در حالت اشباع کارکرد دارند یعنی در زمان قطع ، جریان عبوری بسیار ناچیز و در حالت اشباع افت ولتاژ آنها بسیار ناچیز است. از آن سو منابع تغذیهی ترانسی معمولا شدت جریان دقیق تر و یا کاهش آمپر آنها بسیار کمتر است.
قیمت ترانسی ها گرانتر از سوئیچینگ ها هستند.در آداپتورهای ترانسی بازدهی انرژی کمتری در برابر نوع سوئیچینگ است .راندمان آداپتورهای سوئیچینگ معمولا بالای ۸۷% میباشد.
در کل اسپیکرهای آداپتوری موجود در بازار ایران که برای شارژ کردن و یا روشن شدن اسپیکر از آداپتور استفاده می شود تنها دو مدل آداپتور مناسب آنها وجود دارد. مدل اول آداپتورهای سوئیچینگ با جک خروجی بَرل پلاگ کواکسیال پاور میباشد با ورودی ۲۴۰ ولت
AC و خروجی ۱۹ ولت DC بر پایه توان ۶۵ وات و محدود فرکانس ۶۰ هرتز که در سریهای مختلف هارمن مانند Onyx studio و …. در جی بی ال ها هم مدلهای مختلفی مانند Xtreme 1,2 ، boombox و …. از همین آداپتور استفاده میشود.
مدل دیگری از آداپتورها هستند که آنها را با نام شارژر دیواری میشناسند و آنها مانند شارژرهای معمول انواع تلفن همراه که با درگاه یو اس بی میکرو (تایپ بی) و در مدل های جدید از درگاه یو اس بی تایپ سی استفاده میشود.این آداپتورها اکثرا برای اسپیکرهای پرتابل که قابل حمل میباشند مورد استفاده قرار میگیرد.
برای برقراری ارتباط میان خروجی آداپتورها که اکثرا جک نری بَرِل پلاگ کواکسیال پاور استاندارد آی دی ۲.۱ میلی متر میباشد از مدل های مختلف جکهای مادگی مانند :
- مادگی سیم دار
- مادگی ترمینال دار
- مادگی روبردی و …..
استفاده میشود.
آداپتورهای ترانسی بیشتر دیواری هستند و به اندازه سوئیچینگ ها ولتاژ خروجیشان دقیق نمیباشد.
انواع جکهای کواکسیال پاور نر و مادهای که در تمامی آداپتورهای سوئیچینگ رومیزی و دیواری استفاده میشوند:
- جک های کواسیال پاور نر و ماده ی سیم دار
- جک های کواسیال پاور نر و ماده ی بدون سیم
که آنها را جک نری سرکابلی و جک مادگی سرسیم آداپتوری نیز مینامند.
آداپتور باید بسته به نیاز و کارایی که کاربر در نظر دارد انتخاب و خریداری شود.
کانکتورهای مادگی و نر آداپتوری
تعداد بسیاری جکهای کواکسیال پاور که کانکتور و یا اتصال دهندهی آداپتوری نیز گفته میشوند وجود دارد و میتوان با استفاده از آنها سایز و اندازهی جک نری و یا مادگی آداپتورها را تغییر داد.معمولا برای این تغییر قطر درونی و بیرونی قسمت استوانه ای و فلزی جکهای کواکسیال پاور که به پَرل پلاگ معروف است را مورد محاسبه قرار میدهند.