حالت مونو و استریو صدا چگونه پخش میشود؟
همانطور که پیشتر شرح داده شد، صدا گونه ای از انرژی است که حاصل ارتعاش
ذرات یک محیط مادی می باشد. اما زمانی که یک صدا تولید می شود چه اتفاقی
هنگام پخش می افتد؟ چرا انسان تعریفی از گوش چپ و راست به هنگام پخش یک صدا
در ذهن خود دارد؟ در ادامه خواهیم دید که ماهیت پخش صدا از چپ یا راست به
استریو نسبت داده می شود.
صداها چگونه پخش می شوند؟
همه ی صداهادرطبیعت به صورت مونوهستندوصدای ی تحت عنوان استریو وجود ندارد. علت بوجودآمدن حالت استریو این است که انسان دوگوش داردکه یکی درسمت چپ ودیگری درسمت راست است و همین تعریف شنیدن ازگوش چپ وشنیدن ازگوش راست موجب بوجودآمدن درک حالت استریو برای انسان است. بنابراین حالت های مختلفی برای استریوتعریف میشودکه این حالت هابا اعدادخاصی نمایش داده میشوند. به عنوان مثال 2.1 یا 5.1 و 7.1 و … . وجود استریو موجب پیشرفت چشمگیری در صنعت فیلمسازی و موسیقی شده است. فضاسازی بهتر و عمیقتر به کمک استریو از مزایای این مفهوم شنیداری است.
ساده ترین شکل استریوحالتی است که با2.0نشان داده میشود. این حالت دقیقامثل شنوایی انساناست.تنهاصداهایی ازسمت چپ وسمت راست (که درحالتهای دیگرتوضیح مفصل داده خواهدشد) شنیده میشود، از این نوع استریو میباشد.
دراینجا به صورت مختصربه توضیح پرکاربردترین حالات استریو پرداخته میشود.
اماعدد 0.1 درهرمشخصه 2.1، 5.1 و 7.1 چیست؟! این عددنشانه ی وجودسابووفراست که به طورمشخص فرکانس های پایین (حدود 20 تا 250 هرتز) رانمایش میدهد. البته لازم به ذکر است محدوده پخش اسپیکرهای پخش فرکانسهای پایین که با نام سابووفر شناخته میشوند، معمولا تا سقف 160 هرتز است.
حالت استریو 2.1
این حالت دارای 2 عدداسپیکرعادی ویک عددسابووفراست. درحالت 2.1 فقط چپ وراست معنامییابدوفرکانسهای پایین که اصولاازوسط شنیده میشوند. مهندسین صدا نیزبه این امرواقفندکه فرکانسهای پایین در محیط پخش استریوبه سمت چپ یا راست گرایشی ندارندوهمواره به گونهای فضاسازی صورت میگیردکه این فرکانسهاازوسط به گوش برسند. این سیستم میتواند متشکل از یک جفت اسپیکر چپ و راست به همراه یک سابووفر باشد. همچنین در سیستمهای به روزتر این حالت میتواند به وسیله یک ساندبار معمولی دارای یک اسپیکر خطی و یک سابووفر نیز ارائه گردد، و یا در شکلی مدرن میتواند به صورت یک هدفون و جلیقه SubPac نیز وجود داشته باشد.
حالت استریو 5.1
تاحدودی مانندحالت 2.1 است،اماتفاوت یکه بین 5.1 و 2.1 به چشم میخورد اینست که درحالت 5.1 به جای 2 عدداسپیکرمعمولی چپ و راست،از 5 اسپیکراستفاده میشود. علت این استفاده برای به وجودآوردنتعریفیازعقبوجلوعلاوهبرچپوراستاست. به منظوربوجودآمدن محیط شنیداری باحس بهتر،ازاین چیدمان استریو بهره میگیرند. برای این حالت میتوانسی ستمهای صوتی سینمای خانگی ساده دارای 5 بلندگو و یک سابووفر رامثال زد. به طور مشخص، سیستم 5.1 دارای یک عددسابووفر،یک اسپیکرمخصوص وسط (اسپیکر سنتر)،دوعدداسپیکرچپ و راست در مقابل کاربر و دوعدداسپیکرچپ وراست قرار گرفته در پشت سر کاربرمیباشد. میتوان اظهار داشت این حالت امروزه به یکی از رایجترین سیستمهای شنیداری اتاق نشیمن بدل شده است.
حالتهایاستریو 7.1 و 7.2
یک چیدمان شنیداری 8 کاناله حالت استریو 7.1 خوانده میشود. حالت سوراند7.1 درحال حاضریکی از بهترین حالت شنیداری مناسب یک شنوندهاست.
سیستم سورانددارای یک عددسابووفر،یک عدداسپیکرمیانی (سنتر)،دواسپیکرچپ وراست در مقابل مخاطب،دوعدداسپیکرچپ وراست پشت سر کاربرودوعدداسپیکرچپ وراست در امتداد محل قرارگیری کاربراست که این دو اسپیکر،سوراندنیزنامیده میشوند. اگر بخواهیم از سیستمهای 7.2 استفاده نماییم، کافیست یک عدد سابووفر به این چیدمان اضافه گردد.
حالتهای استریو 11.1 و 11.2
این حالت پخش صدای سوراند به دالبی اتمس (Dolby Atmos) نیز شناخته میشود. دالبی اتمس پیشرفتهترین شیوه پخش صوت که به منظور به کارگیری در فضای خانگی و یا اداری است. اگر به حالت پخش 7.2، یک جفت اسپیکر در مقابل کاربر (در ارتفاع نزدیک به سقف و یا به کارگیری اسپیکر سقفی) و جفت دیگری در امتداد قرارگیری کاربر در ارتفاع (نزدیک به سقف و یا به کارگیری اسپیکر سقفی) قرار دهیم، یک سیستم 11.2 خواهیم داشت.
نکته: استفاده از سیستمهای دارای دو ساب ووفر برای فضای آپارتمانی توصیه نمیگردد، چرا که حجم صدا و قدرت نفوذ بیس از دیگر فرکانسها بیشتر بوده و به راحتی باعث خروج صدا در بیرون منزل میگردد.
حال که با مفهوم استریو آشنایی دارید، به راحتی و با آگاهی بیشتری می توانید هنگامی که سخن از استریو به میان می آید، اظهار نظر کنید. یا زمانی که قصد تهیه یک دستگاه صوتی را دارید، ممکن است این مقاله پیش از تصمیم گیری نهایی،در راستای رفع ابهامات کمک شایانی کند. همچنین پس از خرید می توانید به صورت استاندارد چیدمان یک سیستم استریو را انجام دهید که در گفتاری دیگر به نحوه قرارگیری قطعات وچیدمان استاندارد یک دستگاه استریو خواهیم پرداخت. در نهایت این مسئله را در نظر داشته باشید که با پیشرفت تکنولوژی، تا حد بسیار بالایی چیدمانهای مختلف استریو در لوازمی مانند ساندبارها شبیهسازی شدهاند.
stereo بهترین حالته خیلی عالی بود مقالتون کاربردی و perfect کلا mono حال نمیده فاز اونایی که mono گوش میدن رو درک نمیکنم
درود بر شما
بصورت کلی صدا سلیقه ای هستش و سبک ها هم متفاوت.
اما سبک استریو طرفدارهای بیشتری نسبت به سبک مونو دارند.
هردو خوبه به نظرم یه وقتا mono یه وقتا stereo که یکنواخت نباشه
quality در حالت stereo بیشتره به نظرم همیشه
درود بر شما
کوالیتی صدا اصولا به حالت استریو بستگی نداره و بیشتر تاثیرات بر بلندی و پخش صدا هست
به نظرم صدای stereo همیشه بهترین حالت هستش
حالت mono خوبه ولی یه جاهایی ادم خسته میشه چون یکنواخت هستش