حباب هوش مصنوعی سونامی یا فرصت؟

بررسی حباب هوش مصنوعی سونامی یا فرصت؟

در این مقاله به بررسی  حباب هوش مصنوعی سونامی یا فرصت؟ میپردازیم . تورستن اسلوک، اقتصاددان ارشد شرکت مدیریت دارایی آمریکایی آپولو گلوبال منجمنت، هشدار داده‌است که شرکت‌های هوش مصنوعی و قیمت سهام آن‌ها بیش از شرکت‌های دات‌کام اوایل دههٔ 2000 متورم شده‌اند و این نشان میدهد که سقوطی بزرگ‌تر در راه است. او 10 شرکت برتر هوش مصنوعی را برجسته کرد و گفت تنها تفاوت واقعی بین کسب‌وکارهای هوش مصنوعی امروز و شرکت‌های دات‌کام اواخر دههٔ 90 و اوایل دههٔ 2000 این است که کسب‌وکارهای هوش مصنوعی حتی بیش از حد ارزش‌گذاری شده‌اند.

سقوط دات‌کام در حدود آغاز قرن، شاهد هجوم شرکت‌ها برای پذیرش و بهره‌برداری از اینترنت بود. یک فناوری و پدیدهٔ نسبتاً جدید در آن زمان، اما چیزی که سرمایه‌گذاران خطرپذیر آن را دارای پتانسیل درآمدزایی می‌دانستند. در طول پنج سال آخر قرن بیستم، آن‌ها تریلیون‌ها دلار سرمایه‌گذاری کردند و قیمت سهام نهادهای اینترنتی که به طور عمومی معامله می‌شدند، سر به فلک کشید، اما با سقوط بازار، به شدت سقوط کردند.

در اوایل دههٔ 2000، بسیاری از شرکت‌های درگیر در این رونق، ورشکست شدند و حتی اکنون، غول‌های صنعتی مانند آمازون بخش‌های عظیمی از سرمایه‌گذاری‌ها، درآمدها و ارزش بازار خود را از دست داده‌اند.

اسلوک استدلال میکند که همین اتفاق برای شرکت‌های بزرگ هوش مصنوعی در راه است. این شرکت‌ها شامل اپل، مایکروسافت، OpenAI، متا، گوگل/آلفابت، آمازون و طیف وسیعی از شرکت‌های دیگر میشوند. او تأکید میکند که چگونه این شرکت‌ها در سال‌های اخیر به دلیل سرمایه‌گذاری در پروژه‌های هوش مصنوعی، شاهد افزایش چشمگیری در ارزش‌گذاری‌ها و قیمت سهام خود بوده‌اند.

به گفتهٔ اسلوک، این موضوع کاملاً با پتانسیل درآمدزایی این شرکت‌ها ناهماهنگ است و نشان میدهد که اکثریت سودهای به دست آمده در بازار سهام در طول این رونق هوش مصنوعی به دلیل عملکرد بیش از حد این سهام برتر بوده‌است.

او ادعا میکند که این وضعیت دوام نخواهد داشت و از آنجا که این رونق این بار بزرگ‌تر است، رکود میتواند حتی بدتر باشد. برای دیدن مقایسهٔ ارزش‌گذاری‌ها میتوانید توییت زیر را باز کنید.

حباب هوش مصنوعی سونامی یا فرصت؟

اگرچه اسلوک جدول زمانی برای وقوع چنین رکودی ارائه نمی‌دهد، اما حتی برای افراد غیرمتخصص هم واضح است که پولی که توسط برخی از شرکت‌های بزرگ فناوری خرج می‌شود، دشوار است که پایدار بماند. OpenAI اخیراً متا را متهم کرد که 100 میلیون دلار پاداش برای استخدام استعدادهای جدید هوش مصنوعی پیشنهاد میدهد. این پس از آن است که 14 میلیارد دلار در ScaleAI سرمایه‌گذاری کرد (فقط برای اینکه 200 کارمند از آن شرکت اخراج شوند).

CoreWeave در حال سرمایه‌گذاری 6 میلیارد دلاری در یک مرکز جدید هوش مصنوعی است، آمازون ممکن است 8 میلیارد دلار دیگر در شرکت سازندهٔ Claude یعنی Anthropic سرمایه‌گذاری کند. ناگفته نماند تلاش Nvidia برای سوق دادن 500 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری در “کارخانه‌های هوش مصنوعی”، در حالی که امیدوار است این نام جا بیفتد.

حتی اگر این موضوع به اندازهٔ سطوح بیش از حد تبلیغاتی سقوط دات‌کام نبود، نمونه‌های اخیر زیادی وجود دارد که روندهای فناوری به نظر می‌رسید آینده را در بر میگیرند و سپس در ارائهٔ آن ناکام ماندند.

متا ده‌ها میلیارد دلار در متاورس سرمایه‌گذاری کرد و سپس به سرعت به سمت هوش مصنوعی تغییر جهت داد، گویی هرگز اتفاق نیفتاده‌است. NFTها و بلاک‌چین قرار بودند نحوهٔ کار هنر، امور مالی و سرمایه‌گذاری را تغییر دهند و این هنوز اتفاق نیفتاده‌است.

در حالی که هر یک از این موارد به یک شرکت واحد یا یک بازار خاص محدود می‌شد، هوش مصنوعی در حال حاضر همه‌جا هست، حتی بدون اینکه محصول سودآوری زیادی برای نشان دادن داشته باشد. هوش مصنوعی نویدهای زیادی دارد، شاید کمی شبیه واقعیت مجازی، متاورس و فناوری بلاک‌چین، اما آیا ارزش صدها میلیارد دلاری سرمایه‌گذاری را که در حال حاضر دریافت می‌کند، دارد؟

اسلوک استدلال میکند که خیر، و هنگامی که جهان متوجه شود، این شرکت‌ها که بر موجی از تبلیغات و سرمایه‌گذاری سوار شده‌اند، ممکن است امپراتوری‌های سیلیکونی زودگذر خود را ببینند که در ماسه حل میشوند.

آنچه پس از آن می‌آید حتی گمانه‌زنی بیشتری نسبت به یک سقوط احتمالی است، اما اگر قیاس دات‌کام درست باشد، می‌توانیم شاهد تجمیع عظیمی باشیم، به طوری که بسیاری از شرکت‌های برتر زنده بمانند، اما سرمایه‌گذاری‌های خود را به شدت کاهش دهند. شرکت‌های هوش مصنوعی سوداگرانه احتمالاً شکست خواهند خورد، در حالی که شرکت‌هایی با جریان‌های درآمدی قوی‌تر، مانند آمازون، گوگل و متا، احتمالاً زنده خواهند ماند، هرچند از نفوذشان کاسته خواهد شد.

همان‌طور که سقوط دات‌کام اینترنت یا همهٔ وب‌سایت‌های موجود در آن را از بین نبرد، ترکیدن حباب هوش مصنوعی نیز هوش مصنوعی را از بین نخواهد برد یا این فناوری را کم‌فایده نخواهد کرد. این فناوری به توسعهٔ خود ادامه خواهد داد و احتمالاً به عنوان ابزاری مفید و کاربردی باقی خواهد ماند. با این حال، شاید نیازی نباشد که “هوش مصنوعی” را به عنوان یک کلمهٔ کلیدی در هر محصولی که در چند سال آینده می‌خریم، ببینیم.